Miljøforeningen Akerselvas Venner

 

Akerselvas Venner

Vern Akerselva Miljøpark

Framtidig åpningen av Akerselva til sporområdet Oslo-S er i fare.

Høringsuttalelse til planforslag : Miljøforeningen Akerselvas Venner og Oslo Elveforum mener Biskop Gunnerus’ gate 14B, lavblokka inntil Nylandsveien og Akerselvakulverten, må rives og Nylandsveien rampes ned i Schweigaards gate på Akerselvas vestside.

Foreningen skrev i 2023: «Det som kan forsvare at det oppføres ett høyhus på eiendommen Biskop Gunnerus’ gate 14 B, er hvis plangrepet gir noe viktig tilbake til byen, en full gjenåpning av Akerselva i en bred blågrønn korridor fra Schweigaards gate til nordsiden av sporområdet. Da må lavblokkas østre del rives.»

Det er helt avgjørende at bystyret forkaster KLP Eiendoms planforslag. Det er i så måte svært positivt at PBE ikke anbefaler forslagsstillers planforslag ved begrenset høring. 

PBEs skrev i varselet om begrenset høring (s. 8–9): «Vi ønsker at det legges til rette for park på bygulvsnivået med Akerselvas bredde. Her kan det plantes vegetasjon for fremtiden, som kan vokse seg stor og stå i flere århundrer. Området trenger en generøs Akerselvallmenning. […] Østre deler av basen, 2 til 3 akser av strukturen, bør rives for å sikre tilstrekkelig areal til elveparken/Akerselvallmenningen og for å skape fleksibilitet for fremtidige løsninger for Nylandsveien. Da kan det etableres en varig park og grønt byrom for fremtiden.»

Situasjonsplan med ønsket riving av KLP-byggets østre del og nedramping av Nylandsveien til Schweigaards gate

I PBEs planalternativ bør det sikres at Akerselva skal gjenåpnes i full bredde på hele strekningen fra Schweigaards gate til nordsiden av sporområdet, og at Akerselvallmenningen skal opparbeides på terrengnivå som et bredt, grønt byrom på den samme strekningen.

Les merknad til begrenset høring:

Les hovedutttalelsen til offentlig høring i 2023:

Framtidig åpningen av Akerselva til sporområdet Oslo-S er i fare.
Rull til toppen